|
Ahvenen Kalastus Jos olet suuri jigi-kalastuksen ystava, niin tama sivu on juuri sinulle. Aloittelijat ja miksei jo hieman enemmankin jigilla kalastaneet loytavat parhaimmat niksit juuri talta sivulta. |
||
Kalalajimme ja -vetemme soveltuvat jigikalastukseen erinomaisesti. Useat eri kalalajit, kuten ahven, kuha ja hauki ottavat mielellään jigiin. Kaiken kaikkiaan jigikalastus soveltuu kaikkien petokalojemme pyyntiin erinomaisesti. Lisäksi jigiin saattaa ottaa myös muun sorttinen kuin petokala, esimerkiksi lahna on täysin mahdollinen saalis. Jigikalastuksen ilon voi kokea jalokalan pyynnissä kuohuvilla koskilla tai kesäaamun usvassa mökkirannan haukia narraten. Parhaimmillaan jigikalastus on kuitenkin lokakuisella merellä, jolloin pelikavereina on XL-raitapaidat. Kun vielä todetaan jigikalastuksen olevan varsin kevyt ja monivivahteinen heittokalastusmuoto ei ole, että jigaajat lisääntyvät keskuudessamme päivä päivältä.
Suurahventen jigaaminen syksyisellä merellä Alkusyksystä kesän jäljiltä ison meriahvenen tapaa hyvin monenlaisista paikoista. Kalan saattaa löytää aivan matalasta rantavedestä tai syvältä vedenalaiselta matalikolta. Kala on tässä vaiheessa hyvinkin hajallaan ja tämä näkyy myöskin jigaajan saaliissa, jota ei yleensä paikaltaan kerry kovinkaan monia yksilöitä. Päivän mittaan useita paikkoja kiertämällä kuitenkin riittävästi. Isot ahvenet oleskelevat "jigikauden" alussa mielellään 4-15 metrin syvyydessä. Oikea ottisyvyys vaihtelee päivän mukaan riippuen mm. valoisuudesta, ilman paineesta ja vuorokauden ajasta. Jostakin vesikerroksesta löytää paremmin syövän ahvenen kuin toisesta.
Valoisuuden mukaan paikkaa valittaessa pimeillä keleillä sekä aamu- ja iltahämärässä kala ottaa mielellään matalasta vedestä (4-8m). Kirkkaan päivän valoisimpina jaksoina raitapaidat ovat matalassa vedessä usein huonosti ottavia ja arkoja, mutta syvään veteen aina 15:sta metristä asti hakeutunut jigaaja voi onnistua jo huomattavasti paremmin.
Kun syksy etenee ja meriveden pintakerroksen lämpötila laskee kymmenen asteen tietämille kasaantuvat köriläät tiiviisiin parviin talvehtimisalueille tai näiden tuntumaan. Tällöin ollaan normaali vuotena syys/lokakuun vaihteessa. Samaan aikaan myöskin suurin osa ulkoalueiden ahvenista siirtyy sisäsaaristoon ja hyvillä ahven alueilla esiintyvät parvet voivat olla mittavia.
Hyviä paikkoja ovat olleet syvät vedenalaiset pakat (8-15m) sekä vedenalaisten matalikkojen kärjet ja sivustat. Parhaisiin tuloksiin päästään kun kalastus keskitetään pienille nalleille joilta kala on helppo löytää. Hyvältäkin pakalta saattaa kuitenkin vetää vesiperän sillä mm. kova virtaus voi olla syynä kalan huonoon ottihalukkuuteen. Tällöin on syytä hakeutua suojaisemmille ja vähemmän virtaaville alueille. Virtaus saattaa aiheuttaa myöskin sen, että syvänkin pakan ahven nousee väliveteen syönnökselle, joka on aiheellista huomioida. XL:ää tulee samoiltakin paikoilta vuoroin hyvin ja toisina päivinä sitten huonommin.
Kalastustekniikka syönnin ja vuodenajan mukaan Jigaustekniikka valitaan syönnin ja vuodenajan mukaan. Perustekniikkaa käyttämällä selviää jo melko pitkälle. Suoritetaan heitto ja annetaan jigin vajota pohjaan. Varsinkaan syvässä vedessä kalastettaessa ei laukaista kelan mekanismia kiinni vaan annetaan siiman juosta kelalta sitä mukaa kun jigi vajoaa. Siimaa seuraamalla havaitaan milloin pohja on saavutettu. Jigin vajotessa on syytä olla tarkkana, sillä mikäli heitto osui oikeaan suuntaan saattaa ahven ottaa jigin aavistusta ennen kun pohja on saavutettu tai otti tapahtuu heti kun jigi osuu pohjaan. Yleensä tämä on merkki hyvästä syönnistä tai siitä, että kalaa on paikalla sitten hieman enemmänkin. Mikäli ottia ei heti tule käännetään vapa siiman suuntaiseksi ja kelataan tyhjät pois. Näin otetaan tuntuma jigiin. Tämän jälkeen tehdään ensimmäinen veto vapaa nostamalla. Mikäli on tehty pitkä heitto saa ensimmäiset vedot olla reilun mittaisia, jotta saadaan jigiin hyvä tuntuma. Vetojen pituutta vaihdellaan aivan pienistä jigin liikautuksista reiluihin nostoihin. Jokaisen vedon jälkeen annetaan jigin vajota pohjaan. Tällä tavoin jatketaan aina niin pitkään kunnes jigi on veneen alapuolella ja siima kohtisuorana pohjaan nähden. Kalan otit tulee katsoa siimasta, varsinkin syvästä vedestä jigatessa. Vasta-isku tehdään välittömästi siiman värähtäessä. Tuntumalla jigattaessa kalan oteista ei havaita edes puolia ja tällöin saalis on sen mukainen.
Lentosyönnin aikaan voidaan tehdä reiluja vetoja koko jigin sisään ottamisen ajan. Tällöin kala on hyvällä otilla ja ottaa reilusti jigiin. Kun kala on kiinni seuraa siitä usein parvi ottihalukkaita raitapaitoja ja mikäli kala irtoaa niin vapaasti pudottamalla on siinä välittömästi uusi ahven kiinni. Tämä vapaasti pudottaminen tehoaa myöskin tilanteessa, jolloin ahven ei ole varsinaisesti koukussa. Ahven roikkuu monasti pitäen lujalla purennalla jigiä pyrstöstä kiinni. Kala saattaa nousta jopa muutamia metrejä hellittämättä otettaan. Kun kala irroittaa otteensa tehdään välittömästi vapaa pudotus eikä mene hetkeäkään kun sama tai uusi ahven tavoittelee jigiä - usein entistä hanakkaammin.
Kun samaa paikkaa kalastetaan hiemankin pidempään kerääntyy osa ahvenista aivan veneen alle. Tällöin ei tarvitse tehdä kuin parin metrin heitto ja antaa jigin vajota pohjaan. Kun jigi on pohjassa nostetaan se hieman sen yläpuolelle ja taas on suurahven kiinni. Näin veneen alta kalastamassa tekniikka sivuaa hyvin läheltä pilkkimistä.
Huonon syönnin ja kylmien vesien aikaan tehdään ensimmäisten reilujen vetojen jälkeen lyhyitä ja hitaita vetoja. Jopa aivan pohjaa pitkin jigiä vetämällä päästään monasti hyviin tuloksiin. Yleensäkin jigiä tulee uittaa rauhallisesti ja välttää pitämästä liikaa kiirettä. Suurin ja yleisin virhe juuri onkin turha hätäily jigiä sisään otettaessa sekä se että jigin ei anneta jokaisen vedon jälkeen käydä pohjassa.
Isot jigit - XL-ahvenet Isokokoiset jigit ovat poikaa XL:n pyynnissä. Kumiksi kannattaa valita sirpillä varustettu seitsemän tuumainen (17,5 cm suoraksi ojennettuna) matojigi tai viisi tuumainen normaali sirppipyrstö. Syvästä jigatessa, jolloin joudutaan käyttämään varsin raskaita jigipäitä valitaan painoksi ns. Bullet Head (luotipää), paino joka ei ole kiinteänä itse koukussa eikä madossa vaan liukuu irrallisena pitkin siimaa. Irrallisen pään etu on siinä, että vaikka käytetään 20 gramman painoa ei itse syötti (matojigi+koukku) ole painava, kuten kävisi mikäli käytettäisiin 20 grammaista kiinteäpäistä painoa.
Etu on varsin kun muistetaan, että ahven imaisun tapaisesti nappaa saaliinsa. Eli kevyt syötti löytää tiensä syvälle ahvenen kitaan. Perinteinen jigipää n. kymmenen gramman painoisena normaali sirppipyrstöllä varustettuna pelaa hyvin kahdeksaan metriin ja välttävästi kymmenen metrin syvyyteen asti.
Muu varustus Vavaksi valitaan 5-6 jalkainen jäykkä hiili- tai lasikuituvapa. Vavalla tulee pystyä heittämään 20 gramman painoisia vieheitä. Kelaksi suositeltava on pieni hyrräkela varustettuna fluorisoivalla 0,25 millin siimalla. Haspelitkin käy tarkoitukseen lähes yhtä hyvin. Lisäksi kaikuluotain on välttämätön etsittäessä vedenalaisia pakkoja sekä niemenkärkiä.
|
|||
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
Back To Home | Kuhan Vetouistelu | Kalastus aiheisia linkkeja | Hauen Kalastus |